Contextueel denken en werken in de ouderenzorg

Het gedrag van mensen wordt beïnvloed door tal van factoren.  Dit kunnen zowel biologische, psychologische als sociale factoren zijn.  Als we dat gedrag willen interpreteren, moet we ook de interactie met anderen nauwer bekijken.

In de ouderenzorg zal men bij de interpretatie van het gedrag van de oudere patiënt, cliënt of bewoner, daarom voldoende aandacht moeten besteden aan de wijze waarop anderen met de betrokkene omgaan of vroeger omgegaan zijn.  Immers, de oudere is geen onbeschreven blad wanneer hij in de hulpverlening terechtkomt.  De invloed van anderen bepaalt niet alleen medebewoners en familieleden, maar ook de professionele hulpverlener zélf.  Een kritische analyse van de huidige interacties en relationele patronen in de voorgeschiedenis zorgt voor een beter begrip en een betere begeleiding.

In deze workshop worden hulpmiddelen aangereikt om de interactie te analyseren, waarbij zowel het niveau van de feiten, de individuele psychologie, de relationele dynamiek als de ethische dimensie aan bod komen.  Op die manier worden hulpverleners een stap verder geholpen om vat te krijgen op situaties en krijgt men bruikbare tips aangeboden om daar waar nodig eigen gedrag bij te sturen.

Deze workshop behandelt heel specifieke topics, is praktijkgericht en to the point !